Billovo zadnje sporočilo

Bill je bil eden od dveh soustanoviteljev AA.

Moji dragi prijatelji,

nedavno mi je član AA poslal nenavaden pozdrav, ki bi vam ga rad prenesel. Rekel je, da je to starodaven arabski pozdrav. Morda nimamo arabskih skupin, vendar je izraz ustrezen za to, kar čutim do vsakega od vas. Takole gre: »Pozdravljam te in hvala ti za tvoje življenje.«

Moje misli so te dni obsedene s hvaležnostjo do naše Skupnosti in do neštetih blagoslovov, ki nam jih je podarila božja milost.
Če bi me vprašali, kateri od teh blagoslovov se mi zdi najpomembnejši za rast skupnosti in življenjsko pomemben za našo stalnost, bi rekel, da je to »koncept anonimnosti«.

Anonimnost ima dve lastnosti, bistveni za naše posamično in skupno, duhovno in praktično preživetje.
Na duhovni ravni anonimnost zahteva največjo disciplino, kar smo je zmožni; na uporabni ravni prinaša zaščito novincu, spoštovanje in podporo zunanjega sveta in varnost pred tistimi med nami, ki bi AA uporabili za bolne in sebične namene.

Skupnost AA se razvija in se bo z leti spremenila. Ne moremo in ne smemo obrniti ure nazaj. Vendar globoko verujem, da mora princip anonimnosti ostati naša poglavitna in trajna zaščita. Dokler sprejemamo treznost v tradicionalnem duhu anonimnosti, toliko časa bomo sprejemali božjo milost.

In tako – še enkrat: pozdravljam vas v tem duhu in še enkrat se vam zahvaljujem za vaša življenja.

Naj Bog blagoslovi vse nas zdaj in za vedno.

Prebrala Lois na letni večerji, ki jo je priredila New York Intergroup Association v čast Billove 36. obletnice – 10. oktobra 1970.

?>